Kerstconcert zondag 17 december

Kerstconcert zondag 17 december

Voor meer informatie zie: Kerstconcert Huygens Vocaal Ensemble  lees meer:

28 oktober inzamelen pleinmarkt

28 oktober inzamelen pleinmarkt

Jaarlijks, op de zaterdag voor Pinksteren, wordt er rond de kerk de Pleinmarkt gehouden.    Het hele jaar door verzamelt de Pleinmarkt Commissie allerhande goederen, die op de Pleinmarktdag lees meer:

Concert > Op weg naar Bethlehem

Concert > Op weg naar Bethlehem

Het Gelders Oratoriumkoor onder leiding van Ilia Belianko geeft op 19 december in de Grote Kerk Epe het kerstconcert “Op weg naar Bethlehem “ Dit concert begint met het Magnificat in Bes van componist lees meer:

 • Kerstconcert zondag 17 december

  Kerstconcert zondag 17 december

  Voor meer informatie zie: Kerstconcert Huygens Vocaal Ensemble

 • 28 oktober inzamelen pleinmarkt

  28 oktober inzamelen pleinmarkt

  Jaarlijks, op de zaterdag voor Pinksteren, wordt er rond de kerk de Pleinmarkt gehouden.    Het hele jaar door verzamelt de Pleinmarkt Commissie allerhande goederen, die op de...

 • Concert > Op weg naar Bethlehem

  Concert > Op weg naar Bethlehem

  Het Gelders Oratoriumkoor onder leiding van Ilia Belianko geeft op 19 december in de Grote Kerk Epe het kerstconcert “Op weg naar Bethlehem “ Dit concert begint met het Magnificat in Bes van...

Wat een hufter!

Doodhouwen, dat doo’j nich.
’n Echt brekken, dat doo’j nich.
Stellen, dat doo’j nich.
Valse verkloarings ofleggen teagenoawer wel ow ’t nöagste is, dat doo’j nich.
Exodus 20: 13 – 16 (Biebel in de Twentse Sproake)

We laten een woelig jaar achter ons waarin bleek dat mensen ‘boos’ zijn. Een man die minachtend spreekt over vrouwen en minderheden wordt president van Amerika, een kinderfeest moet door politie bewaakt worden, homo’s worden in elkaar geslagen en Joodse scholen worden extra bewaakt. Het wordt harder in ons samenleven. 
In zijn boek ‘Wat een hufter! Ergernis, lichtgeraaktheid en maatschappelijke verruwing ‘, laakt Bas van Stokkom het doorgeslagen narcisme. Dat leidt tot verruwing waarvan de hele samenleving is doortrokken. Hij ziet dat vooral bij de gegoede middenklasse.

Is het waar dat er in ieder mens een hufter schuilt, ook in u en mij?

Een groep slaven is net bevrijd van de slavernij. Samen met Mozes, hun leider, trekken ze door de woestijn op weg naar de vrijheid. In Exodus vinden we die tocht beschreven. Je verwacht blije mensen die in saamhorigheid optrekken, ze weten immers wat onderdrukking is. Maar nee, ze zijn boos. Boos op Mozes, boos op God, boos op hun mede weggenoten, op de zieken en ouderen die niet snel genoeg zijn en hun tocht ophouden. Ze kiezen voor een nieuwe leider, voor een nieuwe macht die hun ‘god’ moet zijn. 
Ze zijn samen op weg en toch ook niet, ze voelen zich niet op elkaar betrokken en zien de ander tot last. Eigenlijk een stelletje hufters.
Duidelijk wordt: zonder afspraken gaat het niet, zonder rechters en wetten gaat het niet, zonder vertrouwen in elkaar gaat het niet. Dan wordt het ‘het recht van de sterkste’, dan worden de zwakkeren opgeofferd. De bijbel herkent het en erkent dat de mens telkens weer geneigd is om van de goede weg af te dwalen en de weg van de zonde op te gaan en hufter te worden.
Daarom bij een berg in de woestijn die Tien Woorden, goddelijke woorden, om ons bij de les te houden. Het zijn deze Tien Woorden die de grenzen van de humaniteit aangeven. Het is eigenlijk zo vanzelfsprekend en eenvoudig: Stellen, dat doo’j nich. Zo vanzelfsprekend dat het ook zo weer vergeten wordt.
We moeten telkens weer bij de les worden gehouden om niet een hufter te worden, om te weten:
Iej mot nich zitten te speensen op ’t hoes van owwen noaber en ok nich op ziene vrouw, zienen knecht of ziene meid, zienen os of zienen ezzel, op niks van wat owwen noaber heurt.
Eeuwenlang klonken in de kerk op zondag de Tien Geboden. We hebben ze een minder prominente plaats gegeven in de kerkdienst. We wisten het nu wel en het hielp toch niet echt – zie hoe christelijke landen de wereld in twee grote oorlogen meesleepten.
We wisten het wel, maar ze zijn nu vergeten. Misschien moeten ze toch maar weer klinken in onze diensten.
Maar ze helpen toch niet?! Ik moet denken aan dit verhaaltje:
Een rabbi had een buurman die zeepfabrikant was. De zeepmaker zei: ‘wat stelt godsdienst eigenlijk voor? Kijk naar de ellende en de toestand in de wereld na duizenden jaren godsdienstgeschiedenis. Als godsdienst waarheid is, wat heeft het dan te betekenen?’
De rabbi zei niets maar nam zijn buurman mee naar buiten. Daar liep een stel dat van beneden tot boven onder de modder zat. Hij zei: “kijk daar nou’s naar. We hebben al generaties lang zeep. Maar zij zijn net als varkens. Wat heeft zeep heeft dan voor zin?’
Buurman protesteerde: ‘maar rabbi, zeep heeft alleen maar werking als het gebruikt wordt.’
‘Precies’, zei de rabbi, ‘en met de godsdienst is het niet anders…?’
Vanwege de hufter in ons opnieuw aandacht voor die ‘Tien Woorden’ – om ons het komende jaar bij de les te houden.
                                                                    SZ

Eerdere meditaties uit Klankbord

April 2017 Pasen: I rise (Ik verrijs)

In ‘De Wereld Draait Door’ ging het nog niet zo lang geleden over Maya Angelou, een bijzondere zwarte Amerikaanse vrouw, die overleed in 2014, zesentachtig jaar oud. Zij was voor velen een inspiratie, onder meer voor mensen als Oprah Winfrey en Barack Obama. En misschien ook voor ons?


Maart 2017 Van Gogh, Jezus en jezelf
In februari was er een mooie expositie van lokale kunstenaars in de Grote Kerk. Zij hadden zich laten inspireren door Vincent van Gogh, wat tot uiting was gekomen in heel diverse en vaak kleurrijke werken in allerlei stijlen; niet alleen schilderijen maar ook sculpturen van ‘een waanzinnige’ tot een groepje ‘vliegende vogels’ tot een groot gestileerd metalen ‘oor’. Die laatste herkende ik als ‘een oor’ op het moment dat ik bedacht dat dat natuurlijk te maken heeft met een gegeven dat onlosmakelijk verbonden is met Vincent van Gogh: dat hij eigenhandig zijn eigen oor heeft afgesneden! Een bizarre daad, waarvan je je alleen maar kunt afvragen: Hoe kom je daar in hemelsnaam toe?


Januari 2017 Wat een hufter!

Doodhouwen, dat doo’j nich.
’n Echt brekken, dat doo’j nich.
Stellen, dat doo’j nich.
Valse verkloarings ofleggen teagenoawer wel ow ’t nöagste is, dat doo’j nich.
Exodus 20: 13 – 16 (Biebel in de Twentse Sproake)