Kerstconcert zondag 17 december

Kerstconcert zondag 17 december

Voor meer informatie zie: Kerstconcert Huygens Vocaal Ensemble  lees meer:

28 oktober inzamelen pleinmarkt

28 oktober inzamelen pleinmarkt

Jaarlijks, op de zaterdag voor Pinksteren, wordt er rond de kerk de Pleinmarkt gehouden.    Het hele jaar door verzamelt de Pleinmarkt Commissie allerhande goederen, die op de Pleinmarktdag lees meer:

Concert > Op weg naar Bethlehem

Concert > Op weg naar Bethlehem

Het Gelders Oratoriumkoor onder leiding van Ilia Belianko geeft op 19 december in de Grote Kerk Epe het kerstconcert “Op weg naar Bethlehem “ Dit concert begint met het Magnificat in Bes van componist lees meer:

 • Kerstconcert zondag 17 december

  Kerstconcert zondag 17 december

  Voor meer informatie zie: Kerstconcert Huygens Vocaal Ensemble

 • 28 oktober inzamelen pleinmarkt

  28 oktober inzamelen pleinmarkt

  Jaarlijks, op de zaterdag voor Pinksteren, wordt er rond de kerk de Pleinmarkt gehouden.    Het hele jaar door verzamelt de Pleinmarkt Commissie allerhande goederen, die op de...

 • Concert > Op weg naar Bethlehem

  Concert > Op weg naar Bethlehem

  Het Gelders Oratoriumkoor onder leiding van Ilia Belianko geeft op 19 december in de Grote Kerk Epe het kerstconcert “Op weg naar Bethlehem “ Dit concert begint met het Magnificat in Bes van...

Pasen: I rise (Ik verrijs)

In ‘De Wereld Draait Door’ ging het nog niet zo lang geleden over Maya Angelou, een bijzondere zwarte Amerikaanse vrouw, die overleed in 2014, zesentachtig jaar oud. Zij was voor velen een inspiratie, onder meer voor mensen als Oprah Winfrey en Barack Obama. En misschien ook voor ons? Juist nu het de tijd van Pasen is. Maar laat ik eerst meer vertellen.
Maya Angelou had een traumatische jeugd. Toen ze drie was scheidden haar ouders en werd ze met haar broertje op de trein gezet naar oma. Vier jaar later moesten ze opeens bij moeder gaan wonen. Daar werd ze verkracht door haar moeders vriend. Toen ze vertelde wie dat had gedaan, werd die man kort daarna dood in een steeg gevonden. Vermoord door familieleden van haar. Dat boezemde het meisje angst in. Als iets wat zij zei, zulke gevolgen kon hebben, had haar stem kennelijk een ongelooflijke kracht. Dat was in haar kinderfantasie zo gevaarlijk, dat ze van zichzelf niet meer mocht spreken. Dat zwijgen heeft ze vijf jaar volgehouden! Ze beschreef haar jeugd later in het indrukwekkende boek ‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’. 
In het vervolg van haar leven groeide Angelou in een vijandige blanke wereld uit tot een buitengewone, veelzijdige zwarte vrouw. Ze ging ongebaande paden, bleek heel veelzijdig, creatief en getalenteerd en werd onder meer danseres, schrijfster en zangeres. Ze kreeg bekendheid als een bijzondere, sterke persoonlijkheid die vele tegenslagen en vooroordelen overwon en die streed tegen discriminatie en voor verdraagzaamheid, verzoening en vrede. Ze ontving vele eredoctoraten en prijzen, waaronder een presidentiële eremedaille in 2011 uit handen van president Obama. 
Een bijzonder mens dus. Maar waarom zou dit een verhaal zijn dat past bij het Paasfeest? Wat in De Wereld Draait Door niet aan bod kwam, is dat deze Maya Angelou ook een spirituele, gelovige vrouw was. Juist dát gaf haar de grote geestkracht die haar leven heeft gekenmerkt. Ze noemde liefde de enige kracht die mensen werkelijk vrijheid geeft. Dat was voor haar de liefde van God. Haar onbreekbare innerlijke kracht vond ze in het besef ‘God houdt van mij’. Daar was ze verwonderd over en diep dankbaar voor. ‘Ik leerde niet alleen dat er een God is, maar dat ik zelf een kind van God ben. Pas toen ik dat begreep, en meer dan dat, toen ik me dat echt had eigen gemaakt, in mezelf had opgenomen, toen werd ik moedig’. 
Zo vond ze vanuit de liefde van God de moed om te leven. Om zichzelf te worden. Moed waarmee ze zich durfde in te zetten voor het goede en om dingen te doen die buiten haar bereik leken. Daarover zei ze ‘Als God van me houdt, en als God alles heeft gemaakt - van blaadjes tot zeehonden en eikenbomen - wat is er dan wat ik niet kan doen?’ En hoeveel tegenslag er was in haar leven, ze heeft steeds de veerkracht gevonden om weer te verrijzen. 

Pasen is het feest van de opstanding, de verrijzenis van de Heer. We zien daarin hoe groot de kracht van Gods liefde is, door het lijden heen, een dragende kracht die leven en dood omvat. Een bron van kracht die ook heel concreet de drijvende kracht kan zijn in mensenlevens. Dat zien we in Jezus Christus. Maar we kunnen diezelfde kracht ook op allerlei manieren zien oplichten in het leven van andere mensen. Soms heel opmerkelijk, zoals bij Maya Angelou. Maar, minder opvallend misschien, net zo goed ook in de mensen in onze eigen omgeving. En ik hoop dat u of jij de moed hebt om te zeggen: ook in (jo)uw eigen leven. Kracht om op te staan. Kracht van binnenuit. Levenskracht.   
                                                                                                                     Gezegend Paasfeest, ds. Jelbert Versteeg


Maya Angelou is ook bekend geworden als dichteres. Het geheel is een stuk langer, maar hierbij enkele regels uit haar gedicht ‘Still I rise’ (‘Ik verrijs toch’), met een vertaling ernaast. Een krachtig gedicht over haar eigen leven, over het overwinnen van haat en discriminatie, maar tegelijk niets minder dan een Paasgedicht. (En op YouTube zijn wel opnames te vinden van de intense manier waarop ze haar werk voordroeg

Just like moons and like suns,
with the certainty of tides,
just like hopes springing high,
Still I'll rise. ...
You may shoot me with your words,
You may cut me with your lies
You may kill me with your hatefulness,
But just like life, I’ll rise.
...
Up from a past that's rooted in pain
I rise
Leaving behind nights of terror and fear
I rise
Into a daybreak that's wondrously clear
I rise
Bringing the gifts that my ancestors gave,
I am the dream and the hope of the slave.
I rise
I rise
I rise

Net zoals de maan en de zon,

zoals eb en vloed bewijzen,
zoals hoop opwelt als een bron,
zal ik steeds verrijzen.

Je woorden kunnen me neerschieten
je leugens kunnen me snijden
je hatelijkheid kan me doden
maar ik zal, net als het leven, toch verrijzen.

Boven een verleden geworteld in pijn
Ik verrijs
Nachten van verschrikking en angst achter me latend
Ik verrijs
Tot een dageraad die wonderlijk helder is
Ik verrijs
De geschenken brengend die mijn voorouders gaven
ben ik de droom en de hoop van de slaven.
Ik verrijs 
Ik verrijs 
Ik verrijs.

Eerdere meditaties uit Klankbord

April 2017 Pasen: I rise (Ik verrijs)

In ‘De Wereld Draait Door’ ging het nog niet zo lang geleden over Maya Angelou, een bijzondere zwarte Amerikaanse vrouw, die overleed in 2014, zesentachtig jaar oud. Zij was voor velen een inspiratie, onder meer voor mensen als Oprah Winfrey en Barack Obama. En misschien ook voor ons?


Maart 2017 Van Gogh, Jezus en jezelf
In februari was er een mooie expositie van lokale kunstenaars in de Grote Kerk. Zij hadden zich laten inspireren door Vincent van Gogh, wat tot uiting was gekomen in heel diverse en vaak kleurrijke werken in allerlei stijlen; niet alleen schilderijen maar ook sculpturen van ‘een waanzinnige’ tot een groepje ‘vliegende vogels’ tot een groot gestileerd metalen ‘oor’. Die laatste herkende ik als ‘een oor’ op het moment dat ik bedacht dat dat natuurlijk te maken heeft met een gegeven dat onlosmakelijk verbonden is met Vincent van Gogh: dat hij eigenhandig zijn eigen oor heeft afgesneden! Een bizarre daad, waarvan je je alleen maar kunt afvragen: Hoe kom je daar in hemelsnaam toe?


Januari 2017 Wat een hufter!

Doodhouwen, dat doo’j nich.
’n Echt brekken, dat doo’j nich.
Stellen, dat doo’j nich.
Valse verkloarings ofleggen teagenoawer wel ow ’t nöagste is, dat doo’j nich.
Exodus 20: 13 – 16 (Biebel in de Twentse Sproake)