07-08 t/m 07-10 Tentoonstelling Saskia Wevers

07-08 t/m 07-10 Tentoonstelling Saskia Wevers

Vanaf 7 augustus zal in de Grote Kerk in Epe het werk van Saskia Wevers uit Zwolle te zien zijn. Saskia Wevers (Winterswijk, 1953) schildert sinds haar opleiding in een krachtig handschrift, liefst in lees meer:

Sobere maaltijden in de Grote Kerk

Sobere maaltijden in de Grote Kerk

Samen op weg naar Pasen Ontmoeting en bezinning bij vier sobere maaltijden op vier vrijdagen tijdens de vastentijd in vier kerken in Epe. De Raad van Kerken Epe nodigt iedereen (volwassenen en kinderen) lees meer:

Nieuwe foto's

Nieuwe foto's

Klik in menubalk op 'Fotoalbum'    Hier zijn nieuwe foto's te bekijken. lees meer:

 • 07-08 t/m 07-10 Tentoonstelling Saskia Wevers

  07-08 t/m 07-10 Tentoonstelling Saskia Wevers

  Vanaf 7 augustus zal in de Grote Kerk in Epe het werk van Saskia Wevers uit Zwolle te zien zijn....

 • Sobere maaltijden in de Grote Kerk

  Sobere maaltijden in de Grote Kerk

  Samen op weg naar Pasen Ontmoeting en bezinning bij vier sobere maaltijden op vier vrijdagen...

 • Nieuwe foto's

  Nieuwe foto's

  Klik in menubalk op 'Fotoalbum'    Hier zijn nieuwe foto's te bekijken.

Wie is welkom in de Grote Kerk? 
In de Grote Kerk Epe willen we in het bijzonder welkom heten: ieder die single is, getrouwd, gescheiden, verweduwd, samenwonend, hetero, homo, lesbo, transgender, vies rijk, vuil van armoede, yo no habla Ollandes

Maar een bijzonder welkom ook voor krijsende baby’s en kwijlende peuters, voor wie mager is als een lat of juist best een paar pondjes zou kunnen missen, voor wie in therapie is, voor wie maar niet van een verslaving afkomt, wie 40 geweest is maar nog niet volwassen, voor tieners die te snel volwassen moeten worden. 

Je bent welkom als je zomaar toevallig binnen slentert, nog maar net wakker bent of net uit de gevangenis. Als je kunt zingen als Andrea Bocelli of nog valser dan sommige dominees, als je je collectegeld hebt vergokt aan krasloten, als je twee verschillende sokken aan hebt, en als je vindt dat er veel mis is aan georganiseerde godsdienst (– echt, we herkennen dat…)

Het maakt niet uit of je roomser bent dan de Paus, calvinistischer dan Calvijn, of niet meer in de kerk geweest bent sinds de doop van je neefje Wim toen die nog klein was.

We verwelkomen hockey-moeders, voetbalvaders, sappelende kunstenaars, boomknuffelaars, latte-drinkers, vegetariërs, junkfood liefhebbers, en wie ‘s avonds meestal te laat naar bed gaat.

Als je problemen hebt, totaal aan de grond zit, eigenlijk veel te hard werkt, geen werk hebt, denkt dat de aarde plat is, slecht bent in spelling, als je tatoeages hebt of piercings of allebei, en ook als je alleen maar naar de kerk komt omdat oma kwam logeren en graag naar de kerk wilde – je bent hier welkom.

En een bijzonder welkom voor wie wel een gebed kan gebruiken, voor wie wat warmte zoekt (of juist verkoeling, afhankelijk van het jaargetijde…), wie als kind meer van kerk en geloof meekreeg dan goed voor je was, wie hier per ongeluk is beland omdat je verdwaald bent met al het eenrichtingsverkeer... 

We verwelkomen toeristen, zoekers, vinders, twijfelaars, gebroken harten en… jou!

Kortom: in de Grote Kerk is echt iedereen welkom.

(vertaalde en licht bewerkte Engelse tekst die in meerdere varianten voorkomt op internet, vermeend afkomstig uit St. Clements by the Sea, Essex, England)

Eerdere meditaties uit Klankbord

Februari 2018 Genderneutraal? En beelden van Jezus.
In januari werd in enkele media bericht over een Zweedse kerk die had besloten om voortaan niet met een mannelijk maar onzijdig voornaamwoord naar Jezus te verwijzen. De kerkleiding wilde daarmee de kerk toegankelijker maken voor bijvoorbeeld transseksuelen en travestieten en duidelijk maken dat transpersonen zijn geschapen door God en hun lichamen ook behoren tot Gods mooie en unieke schepsels. De kerk erkent dat de historische Jezus een man was, maar acht dit minder relevant voor het christelijke geloof in het moderne Zweden: “Jezus is waarlijk God en waarlijk mens. Daarmee stijgt Jezus uit boven hem of haar.”


Januari 2018 Wie is welkom in de Grote Kerk? 
In de Grote Kerk Epe willen we in het bijzonder welkom heten: ieder die single is, getrouwd, gescheiden, verweduwd, samenwonend, hetero, homo, lesbo, transgender, vies rijk, vuil van armoede, yo no habla Ollandes


December 2017 Bij Johannes 1:5 Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

Advent: uitkijken naar de komst van het licht


Oktober 2017 Als ik dan
Als ik dan mijn ogen dichtdoe
en mijn laatste adem blaas
- zal er dan iets zijn waarin ik
gelukzalig mij verbaas?


September 2017 De boom in?
Als je tegen iemand zegt ‘je kunt de boom in’, dan is dat over het algemeen niet aardig bedoeld. Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over: die ander kan je op dat moment even niets schelen. Misschien – en moet ik zeggen hopelijk? – is het een uitdrukking die u zelden of nooit gebruikt. Maar toch. Zou het kunnen dat we, onuitgesproken, onbewust en ongewild, een ander toch best weleens die boodschap geven: je kunt de boom in? Aan de hand van het verhaal van Zacheüs wil ik daar even nader op ingaan.


Augustus 2017 Over de drempel
Er zijn vermoedelijk meer mensen dan we gewoonlijk denken, die niet of nooit naar de kerk gaan, maar eigenlijk best nieuwsgierig zijn, open staan, interesse of zelfs een zeker verlangen hebben om eens een kerkdienst mee te maken. Maar als je geen enkele link hebt met een kerk, hoe kom je dan zover? 
Hoe open, gastvrij en verwelkomend we als gemeente zelf ook dénken dat we zijn (‘bij ons is immers iedereen welkom!’) - voor wie niet bekend is met de kerk, is de stap om een keer naar de kerk te gaan, toch een behoorlijk grote. Zo ben ik een keer opgebeld door iemand, die vroeg of hij een keer naar de kerk kon komen – of dat gewoon zomaar kon of dat je je eerst moest melden of iets dergelijks.