Samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen

Ontmoeting en bezinning in de 40-dagentijdOok dit jaar gaan 4 kerken gezamenlijk op weg naar Pasen met 6 bijeenkomsten in 4 kerken, waarbij iedereen welkom is op elke locatie! Deze lees meer:

februari 2023

februari 2023

Wie wil er geen priester zijn?Het was Sinead O’Connor die in een filmpje op YouTube iets zei wat me raakte. Sinead O’Connor – wie kent haar (nog)? Zij is een bijzondere zangeres uit Ierland met een lees meer:

 • Kliederkerk Epe zaterdag 11 maart

  Kliederkerk Epe zaterdag 11 maart

 • Samen op weg naar Pasen

  Samen op weg naar Pasen

  Ontmoeting en bezinning in de 40-dagentijdOok dit jaar gaan 4 kerken gezamenlijk op weg...

 • februari 2023

  februari 2023

  Wie wil er geen priester zijn?Het was Sinead O’Connor die in een filmpje op YouTube iets zei wat...

‘De toekomst’ op korte termijn: iedere nieuwe dag

Op Startzondag hebben we een nieuw seizoen afgetrapt aan de hand van het thema ‘Van U is de toekomst’. Een thema waar we voorlopig nog niet zomaar klaar mee zijn. Of beter gezegd: met nadenken over de toekomst zijn we eigenlijk nooit klaar! Het kan dus zomaar een jaarthema worden.

In de Startdienst hebben we met nadenken over de toekomst een onderscheid gemaakt in drie perspectieven: Ten eerste: je eigen persoonlijke toekomst. Als tweede: de toekomst van deze wereld. En als derde ook de toekomst van de Grote Kerk.
In al die gevallen kun je de vraag stellen: hoe kijk je tegen de toekomst aan? Positief of negatief. Met zorg of met hoop. Met angst of met vertrouwen. Iets om tegenop te zien of naar uit te zien... Voor alle drie de gebieden is wel duidelijk dat we heel verschillend naar de toekomst kunnen kijken. Trouwens, het kan ook nog zo zijn dat mensen bewust of onbewust gewoon níet willen kijken naar de toekomst. Omdat we tegenover alle mogelijke vragen, uitdagingen en problemen eigenlijk liever de kop in het zand steken. Maar ook als we dat doen, zal de toekomst vanzelf steeds dichterbij komen...

Toekomst in het groot en in het klein
Nu maken we de toekomst vaak ‘heel groot’, en we ontkomen er ook niet aan daar soms ‘in het groot’ over na te denken - hoe lastig ook. Maar net zo goed is de toekomst steeds opnieuw ook heel ‘klein’: elke nieuwe dag die voor je ligt, is nog toekomst. Toen zij vorige maand bij ons voorging in de Grote Kerk, bleef bij mij haken dat Dorien Koetsier daarin benoemde hoe mensen soms kunnen opzien tegen elke nieuwe dag. En inderdaad, door verschillende omstandigheden en oorzaken weten sommigen uit eigen ervaring hoe het begin van een nieuwe dag al kan voelen als een loodzware last. Dan kan het alleen al een opgave zijn, een strijd om weer voldoende moed en kracht bij elkaar te verzamelen, alleen al om uit je bed te komen. Om aan de dag te beginnen. Hoe graag je dat ook anders zou willen voelen...

Morgengebed
Een tijdje geleden schreef ik een gebed, dat een morgengebed werd. Ik dacht, misschien zijn het ook voor anderen woorden die kunnen helpen om die toekomst op korte termijn, elke nieuwe dag dus, bewust aan te gaan. Niet alleen voor wie tegen de nieuwe dag opziet, maar net zo goed ook voor ieder die in alle dagelijkse drukte of sleur gemakkelijk het besef kwijtraakt dat het leven een wonderlijk geschenk is. Een dag is vaak zo weer om.
En toch is een nieuwe dag nooit vanzelfsprekend. Wij kunnen die zelf niet maken, we ontvangen iedere nieuwe dag. In die zin geldt die zin van het thema ook voor de korte termijn van een nieuwe dag: van U is de toekomst, kome wat komt.
En wij, met al onze menselijke talenten en tekortkomingen, mogen proberen er wat van te maken, om iets te betekenen voor anderen, om jezelf te ontplooien, om te vertrouwen, lief te hebben, je te verwonderen en te genieten.

Nu een nieuwe dag begonnen is,
doe mij ontwaken:
Dat ik opmerk, de adem in mijn longen
voel, de grond onder mijn voeten
hoor, het zingen van de schepping
dat ik het licht zie
dat ik leef met hart en ziel.
Amen.

ds. Jelbert Versteeg

Eerdere meditaties uit Klankbord


Juli 2022Tot rust komen in de zomer
Bij Psalm 131
Ik kon voor dit zomernummer niet goed scherp krijgen waar ik over zou schrijven. Soms gaat er teveel om in je hoofd om er goed vat op te krijgen. Welke kant moet het dan op, wat kies je? Je herkent het misschien ook zelf wel: Hoe onrustig we kunnen zijn als mensen, in onszelf. We hebben allemaal onze eigen binnenwereld, met talloze gedachten en gevoelens die maar door ons hoofd kunnen gaan. Soms worden dingen helder, maar soms blijft het een brij.


Juni 2022De Geest

Het is de Geest
die stof doet opwaaien,
materie tot leven wekt
wervelend door de ruimte
tuimelend door de tijd.


Mei 2022Geaardheid binnen de PKN

Het zal al zo’n twee jaar geleden zijn dat ik op zaterdagochtend, bij het inpakken van mijn boodschappen in mijn fietstassen, werd aangesproken door een mij onbekende vrouw. Zij had mij herkend als de dominee en nu ze mij zag, wilde ze toch graag even iets laten weten. Ik weet niet meer exact wat het was geweest (een stukje in het Klankbord of een uitgesproken inclusief welkom bij een uitvaart?), maar het ging erom dat ze het erg had gewaardeerd dat ik heel duidelijk had gemaakt dat ook mensen met een andere geaardheid onvoorwaardelijk welkom waren in de Grote Kerk. Het had haar erg geraakt,


April 2022Het Easter Egg van Pasen

Wat hebben deze dingen met elkaar te maken:
- een afbeelding van een haai onopvallend verstopt érgens in de auto’s van Opel
- een onverwachte dino-game in Google voor als de internetverbinding weg is gevallen
- zoekresultaten die voor de grap scheef worden gepresenteerd of een keer ronddraaien, als je in het Engels zoekt op ‘askew’ (scheef) of ‘do a barrel roll’ (een koprol doen).
- geheel nutteloze maar komische ‘rijden op Mars’-navigatie in auto’s van Tesla
nummerplaten op auto’s in de film The Matrix waar een subtiele verwijzing naar Bijbelteksten in verborgen zit
sinaasappels die in de ‘Godfather’-films geheime aanwijzingen vormen dat een personage spoedig zal sterven


Maart 2022Afzien

Een prinsheerlijke maaltijd, een prachtige wijn,
een steeds luider wordend samenzijn
en tot besluit reik ik naar de schouw,
we lezen de Schrift, gewoontegetrouw.


Februari 2022 De weerloze (Grote) KerkWie was het ook weer, die eens gezegd heeft: ‘Alles van waarde is weerloos’?
Zo is het ook met de kerk: ze is geheel weerloos.
Weerloos staat ze de eeuwen te trotseren. Opkomen voor zichzelf kan ze niet.
De kerk komt alleen op voor weerloze anderen....
Zelf is ze overgeleverd, aan mensen die er de waarde van zien. Of niet.
Kwetsbare kolos.


November 2021De tijd van Advent: Living the dream

Advent is dromen...
Denkend aan de Advent schieten me vaak deze regels van een ooit geleerd kinderlied te binnen: ‘Advent is dromen, dat Jezus zal komen.’ De eerste helft daarvan, daar kan ik me inderdaad wel iets bij voorstellen, dat Advent met dromen te maken heeft. Dromen in de zin van hopen, verlangen, wensen – bijvoorbeeld van licht dat de duisternis doorbreekt. Heel persoonlijk misschien, hopen dat narigheid eindelijk voorbij zal gaan, de wens dat eindelijk weer nieuwe tijden zullen aanbreken. Daar kun je van dromen.


Oktober 2021‘De toekomst’ op korte termijn: iedere nieuwe dag

Op Startzondag hebben we een nieuw seizoen afgetrapt aan de hand van het thema ‘Van U is de toekomst’. Een thema waar we voorlopig nog niet zomaar klaar mee zijn. Of beter gezegd: met nadenken over de toekomst zijn we eigenlijk nooit klaar! Het kan dus zomaar een jaarthema worden.