Samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen

Ontmoeting en bezinning in de 40-dagentijdOok dit jaar gaan 4 kerken gezamenlijk op weg naar Pasen met 6 bijeenkomsten in 4 kerken, waarbij iedereen welkom is op elke locatie! Deze lees meer:

februari 2023

februari 2023

Wie wil er geen priester zijn?Het was Sinead O’Connor die in een filmpje op YouTube iets zei wat me raakte. Sinead O’Connor – wie kent haar (nog)? Zij is een bijzondere zangeres uit Ierland met een lees meer:

 • Kliederkerk Epe zaterdag 11 maart

  Kliederkerk Epe zaterdag 11 maart

 • Samen op weg naar Pasen

  Samen op weg naar Pasen

  Ontmoeting en bezinning in de 40-dagentijdOok dit jaar gaan 4 kerken gezamenlijk op weg...

 • februari 2023

  februari 2023

  Wie wil er geen priester zijn?Het was Sinead O’Connor die in een filmpje op YouTube iets zei wat...

De tijd van Advent: Living the dream

Advent is dromen...
Denkend aan de Advent schieten me vaak deze regels van een ooit geleerd kinderlied te binnen: ‘Advent is dromen, dat Jezus zal komen.’ De eerste helft daarvan, daar kan ik me inderdaad wel iets bij voorstellen, dat Advent met dromen te maken heeft. Dromen in de zin van hopen, verlangen, wensen – bijvoorbeeld van licht dat de duisternis doorbreekt. Heel persoonlijk misschien, hopen dat narigheid eindelijk voorbij zal gaan, de wens dat eindelijk weer nieuwe tijden zullen aanbreken. Daar kun je van dromen. Of meer in het algemeen, dromen van een wereld zonder onrecht, eindelijk vrede op aarde.
De tweede helft ervan vind ik veel lastiger: dromen ‘dat Jezus zal komen’. Is dat niet een soort kinderlijke wensdroom? Jezus die komt en alles in orde maakt? Is dat dan wat we elkaar jaar na jaar voorhouden? Wordt het dan niet veel te plat? Maar misschien mag of moet ik er dan bij bedenken dat die op het oog eenvoudige droom van ‘de komst van Jezus’ staat voor veel meer, in feite voor alles waar Jezus zelf ook voor wilde staan: voor een wereld die rechtgezet wordt, voor mensen die vrede vinden met zichzelf en elkaar, voor licht en leven die definitief sterker zullen zijn dan dood en donker. Was dat niet waar Jezus zelf van droomde, waar hij voor leefde? In wezen is dat niets minder dan Gods eigen droom van begin af aan.

Dromen zijn toch bedrog?
Maar ja, niet voor niets kennen we allemaal de uitspraak ‘de meeste dromen zijn bedrog’. Daar hoef je geen scepticus voor te zijn. Hoe zit dat dan met Advent? We vieren het jaar na jaar, maar of er nu werkelijk iets verandert?... Als Advent dromen is, wordt die droom dan ooit werkelijkheid? Dan is het eigenlijk toch niet zo gek dat velen vroeg of laat het geloof verliezen, stoppen met dromen...
Maar terwijl ik ‘dromen’ dus al zo lastig vind, doet Advent er juist nog een schepje bovenop! Met de droom van Advent gaat het niet zomaar om vrijblijvend dromen, het gaat om meer dan dat, het is veel sterker. Het gaat om verwachten. Zó dromen dat je verwacht dat het kán. Zó leven dat we ons als mens door die droom durven laten vormen, dat die droom van God onze gedachten gaat inspireren en onze keuzes en daden steeds meer sturen. Advent gaat over een droom die werkelijkheid wíl worden...

Droomhuis gezocht
Nu bestaat er een tv-programma met die titel: ‘Droomhuis gezocht’. Misschien kent u het. Daarin worden mensen geholpen bij het vinden van het huis van hun dromen. Maar ik bedoel met droomhuis nu eigenlijk ‘een huis waar gedroomd kan worden’. Want is er niet een plek nodig die mensen helpt om niet sceptisch te worden en alle geloof te verliezen, maar om te blijven dromen? Is er in deze wereld niet ‘een huis’ nodig waar die droom van een andere wereld levend gehouden wordt?
Ik zou zeggen: dat droomhuis bestaat, en het is niets minder dan... de kerk! Daar dromen we inderdaad ‘dat Jezus zal komen’. Want hij is ooit gekomen en heeft toen op aarde Gods eigen droom voorgeleefd. In hem werd die droom als het ware al werkelijkheid! Het kán dus. Het is die droom die we levend houden door Jezus’ geboorte te vieren met Kerst. En tijdens Advent leven we daar al dromend des te intensiever naar toe. Vol verwachting.
Zo zie je maar: De kerk is een droomhuis. Maar wel zo dat die droom ook meer en meer werkelijkheid kan worden. Ook in en door ons. Eigenlijk is dat dus wat ons te doen staat: Living the dream!

Jelbert Versteeg


Eerdere meditaties uit Klankbord


Juli 2022Tot rust komen in de zomer
Bij Psalm 131
Ik kon voor dit zomernummer niet goed scherp krijgen waar ik over zou schrijven. Soms gaat er teveel om in je hoofd om er goed vat op te krijgen. Welke kant moet het dan op, wat kies je? Je herkent het misschien ook zelf wel: Hoe onrustig we kunnen zijn als mensen, in onszelf. We hebben allemaal onze eigen binnenwereld, met talloze gedachten en gevoelens die maar door ons hoofd kunnen gaan. Soms worden dingen helder, maar soms blijft het een brij.


Juni 2022De Geest

Het is de Geest
die stof doet opwaaien,
materie tot leven wekt
wervelend door de ruimte
tuimelend door de tijd.


Mei 2022Geaardheid binnen de PKN

Het zal al zo’n twee jaar geleden zijn dat ik op zaterdagochtend, bij het inpakken van mijn boodschappen in mijn fietstassen, werd aangesproken door een mij onbekende vrouw. Zij had mij herkend als de dominee en nu ze mij zag, wilde ze toch graag even iets laten weten. Ik weet niet meer exact wat het was geweest (een stukje in het Klankbord of een uitgesproken inclusief welkom bij een uitvaart?), maar het ging erom dat ze het erg had gewaardeerd dat ik heel duidelijk had gemaakt dat ook mensen met een andere geaardheid onvoorwaardelijk welkom waren in de Grote Kerk. Het had haar erg geraakt,


April 2022Het Easter Egg van Pasen

Wat hebben deze dingen met elkaar te maken:
- een afbeelding van een haai onopvallend verstopt érgens in de auto’s van Opel
- een onverwachte dino-game in Google voor als de internetverbinding weg is gevallen
- zoekresultaten die voor de grap scheef worden gepresenteerd of een keer ronddraaien, als je in het Engels zoekt op ‘askew’ (scheef) of ‘do a barrel roll’ (een koprol doen).
- geheel nutteloze maar komische ‘rijden op Mars’-navigatie in auto’s van Tesla
nummerplaten op auto’s in de film The Matrix waar een subtiele verwijzing naar Bijbelteksten in verborgen zit
sinaasappels die in de ‘Godfather’-films geheime aanwijzingen vormen dat een personage spoedig zal sterven


Maart 2022Afzien

Een prinsheerlijke maaltijd, een prachtige wijn,
een steeds luider wordend samenzijn
en tot besluit reik ik naar de schouw,
we lezen de Schrift, gewoontegetrouw.


Februari 2022 De weerloze (Grote) KerkWie was het ook weer, die eens gezegd heeft: ‘Alles van waarde is weerloos’?
Zo is het ook met de kerk: ze is geheel weerloos.
Weerloos staat ze de eeuwen te trotseren. Opkomen voor zichzelf kan ze niet.
De kerk komt alleen op voor weerloze anderen....
Zelf is ze overgeleverd, aan mensen die er de waarde van zien. Of niet.
Kwetsbare kolos.


November 2021De tijd van Advent: Living the dream

Advent is dromen...
Denkend aan de Advent schieten me vaak deze regels van een ooit geleerd kinderlied te binnen: ‘Advent is dromen, dat Jezus zal komen.’ De eerste helft daarvan, daar kan ik me inderdaad wel iets bij voorstellen, dat Advent met dromen te maken heeft. Dromen in de zin van hopen, verlangen, wensen – bijvoorbeeld van licht dat de duisternis doorbreekt. Heel persoonlijk misschien, hopen dat narigheid eindelijk voorbij zal gaan, de wens dat eindelijk weer nieuwe tijden zullen aanbreken. Daar kun je van dromen.


Oktober 2021‘De toekomst’ op korte termijn: iedere nieuwe dag

Op Startzondag hebben we een nieuw seizoen afgetrapt aan de hand van het thema ‘Van U is de toekomst’. Een thema waar we voorlopig nog niet zomaar klaar mee zijn. Of beter gezegd: met nadenken over de toekomst zijn we eigenlijk nooit klaar! Het kan dus zomaar een jaarthema worden.