Pinksterfeest (definitief) in de openlucht 5 juni

Pinksterfeest (definitief) in de openlucht 5 juni

De Grote Kerk en de Regenboogkerk in Epe vieren samen het Pinksterfeest op zondag 5 juni. Dat doen we net zoals voorgaande jaren weer in de openlucht, bij de zorgboerderij van Zwier de Weerd in Oene. De lees meer:

HELPERS GEZOCHT!!

HELPERS GEZOCHT!!

Voor iemand die eenzaam is en vraagt om wat afleiding, een bezoekje of een gesprek,Voor iemand die hulp nodig heeft bijvoorbeeld bij het huishouden of het doen van een boodschap,Voor (Oekraïense) vluchtelingen lees meer:

Kliederkerk

Kliederkerk

Klik hier voor meer infrortie over de Kliederkerk op 18 juni 2022 lees meer:

 • Pinksterfeest (definitief) in de openlucht 5 juni

  Pinksterfeest (definitief) in de openlucht 5 juni

  De Grote Kerk en de Regenboogkerk in Epe vieren samen het Pinksterfeest op zondag 5 juni. Dat doen...

 • HELPERS GEZOCHT!!

  HELPERS GEZOCHT!!

  Voor iemand die eenzaam is en vraagt om wat afleiding, een bezoekje of een gesprek,Voor iemand die...

 • Kliederkerk

  Kliederkerk

  Klik hier voor meer infrortie over de Kliederkerk op 18 juni 2022

De tijd van Advent: Living the dream

Advent is dromen...
Denkend aan de Advent schieten me vaak deze regels van een ooit geleerd kinderlied te binnen: ‘Advent is dromen, dat Jezus zal komen.’ De eerste helft daarvan, daar kan ik me inderdaad wel iets bij voorstellen, dat Advent met dromen te maken heeft. Dromen in de zin van hopen, verlangen, wensen – bijvoorbeeld van licht dat de duisternis doorbreekt. Heel persoonlijk misschien, hopen dat narigheid eindelijk voorbij zal gaan, de wens dat eindelijk weer nieuwe tijden zullen aanbreken. Daar kun je van dromen. Of meer in het algemeen, dromen van een wereld zonder onrecht, eindelijk vrede op aarde.
De tweede helft ervan vind ik veel lastiger: dromen ‘dat Jezus zal komen’. Is dat niet een soort kinderlijke wensdroom? Jezus die komt en alles in orde maakt? Is dat dan wat we elkaar jaar na jaar voorhouden? Wordt het dan niet veel te plat? Maar misschien mag of moet ik er dan bij bedenken dat die op het oog eenvoudige droom van ‘de komst van Jezus’ staat voor veel meer, in feite voor alles waar Jezus zelf ook voor wilde staan: voor een wereld die rechtgezet wordt, voor mensen die vrede vinden met zichzelf en elkaar, voor licht en leven die definitief sterker zullen zijn dan dood en donker. Was dat niet waar Jezus zelf van droomde, waar hij voor leefde? In wezen is dat niets minder dan Gods eigen droom van begin af aan.

Dromen zijn toch bedrog?
Maar ja, niet voor niets kennen we allemaal de uitspraak ‘de meeste dromen zijn bedrog’. Daar hoef je geen scepticus voor te zijn. Hoe zit dat dan met Advent? We vieren het jaar na jaar, maar of er nu werkelijk iets verandert?... Als Advent dromen is, wordt die droom dan ooit werkelijkheid? Dan is het eigenlijk toch niet zo gek dat velen vroeg of laat het geloof verliezen, stoppen met dromen...
Maar terwijl ik ‘dromen’ dus al zo lastig vind, doet Advent er juist nog een schepje bovenop! Met de droom van Advent gaat het niet zomaar om vrijblijvend dromen, het gaat om meer dan dat, het is veel sterker. Het gaat om verwachten. Zó dromen dat je verwacht dat het kán. Zó leven dat we ons als mens door die droom durven laten vormen, dat die droom van God onze gedachten gaat inspireren en onze keuzes en daden steeds meer sturen. Advent gaat over een droom die werkelijkheid wíl worden...

Droomhuis gezocht
Nu bestaat er een tv-programma met die titel: ‘Droomhuis gezocht’. Misschien kent u het. Daarin worden mensen geholpen bij het vinden van het huis van hun dromen. Maar ik bedoel met droomhuis nu eigenlijk ‘een huis waar gedroomd kan worden’. Want is er niet een plek nodig die mensen helpt om niet sceptisch te worden en alle geloof te verliezen, maar om te blijven dromen? Is er in deze wereld niet ‘een huis’ nodig waar die droom van een andere wereld levend gehouden wordt?
Ik zou zeggen: dat droomhuis bestaat, en het is niets minder dan... de kerk! Daar dromen we inderdaad ‘dat Jezus zal komen’. Want hij is ooit gekomen en heeft toen op aarde Gods eigen droom voorgeleefd. In hem werd die droom als het ware al werkelijkheid! Het kán dus. Het is die droom die we levend houden door Jezus’ geboorte te vieren met Kerst. En tijdens Advent leven we daar al dromend des te intensiever naar toe. Vol verwachting.
Zo zie je maar: De kerk is een droomhuis. Maar wel zo dat die droom ook meer en meer werkelijkheid kan worden. Ook in en door ons. Eigenlijk is dat dus wat ons te doen staat: Living the dream!

Jelbert Versteeg


Eerdere meditaties uit Klankbord

April 2022Het Easter Egg van Pasen

Wat hebben deze dingen met elkaar te maken:
- een afbeelding van een haai onopvallend verstopt érgens in de auto’s van Opel
- een onverwachte dino-game in Google voor als de internetverbinding weg is gevallen
- zoekresultaten die voor de grap scheef worden gepresenteerd of een keer ronddraaien, als je in het Engels zoekt op ‘askew’ (scheef) of ‘do a barrel roll’ (een koprol doen).
- geheel nutteloze maar komische ‘rijden op Mars’-navigatie in auto’s van Tesla
nummerplaten op auto’s in de film The Matrix waar een subtiele verwijzing naar Bijbelteksten in verborgen zit
sinaasappels die in de ‘Godfather’-films geheime aanwijzingen vormen dat een personage spoedig zal sterven


Maart 2022Afzien

Een prinsheerlijke maaltijd, een prachtige wijn,
een steeds luider wordend samenzijn
en tot besluit reik ik naar de schouw,
we lezen de Schrift, gewoontegetrouw.


Februari 2022 De weerloze (Grote) KerkWie was het ook weer, die eens gezegd heeft: ‘Alles van waarde is weerloos’?
Zo is het ook met de kerk: ze is geheel weerloos.
Weerloos staat ze de eeuwen te trotseren. Opkomen voor zichzelf kan ze niet.
De kerk komt alleen op voor weerloze anderen....
Zelf is ze overgeleverd, aan mensen die er de waarde van zien. Of niet.
Kwetsbare kolos.


November 2021De tijd van Advent: Living the dream

Advent is dromen...
Denkend aan de Advent schieten me vaak deze regels van een ooit geleerd kinderlied te binnen: ‘Advent is dromen, dat Jezus zal komen.’ De eerste helft daarvan, daar kan ik me inderdaad wel iets bij voorstellen, dat Advent met dromen te maken heeft. Dromen in de zin van hopen, verlangen, wensen – bijvoorbeeld van licht dat de duisternis doorbreekt. Heel persoonlijk misschien, hopen dat narigheid eindelijk voorbij zal gaan, de wens dat eindelijk weer nieuwe tijden zullen aanbreken. Daar kun je van dromen.


Oktober 2021‘De toekomst’ op korte termijn: iedere nieuwe dag

Op Startzondag hebben we een nieuw seizoen afgetrapt aan de hand van het thema ‘Van U is de toekomst’. Een thema waar we voorlopig nog niet zomaar klaar mee zijn. Of beter gezegd: met nadenken over de toekomst zijn we eigenlijk nooit klaar! Het kan dus zomaar een jaarthema worden.


September 2021Jonathan - een bijzondere vogel
We hebben wel vaker kauwen bij huis, want die komen af op wat er in de kippenren te vinden is. Die kauwen zijn altijd op hun hoede, ze houden sowieso afstand en bij de minste beweging gaan ze er snel vandoor. Maar op een dag in juli zat er opeens zomaar een jonge kauw voor ons achterraam. Hij zat er niet even, maar bleef zitten en keek ook aandachtig naar binnen.


Juli 2021Vragen van scholieren over de kerk

In juni werd ik weer eens benaderd door een groepje scholieren van de Noordgouw, of ik wilde meewerken aan de kerkenopdracht die zij moesten doen. Ze hebben online één van de diensten bekeken en hadden daarnaast een aantal mooie vragen aan mij als predikant. Ik vind zulke dingen altijd leuk, omdat ik er telkens weer iets van leer, wat jongeren nu wel en niet aanspreekt.