De Cantorij

Een cantorij onderscheidt zich traditioneel van een (kerk-)koor door haar functie. Waar een koor een zelfstandig programma heeft en kan optreden in een kerkdienst, is de cantorij primair gericht op een taak in de liturgie.
Enkele voorbeelden van muziek waarin het (subtiele) verschil duidelijk wordt zijn het zingen van:
een antwoord op een psalm (antifoon),
een getoonzette bijbeltekst (motet), en
een – samen met voorganger en gemeente – gezongen tafelgebed.

Door de (kerk-)geschiedenis heen bestaan al heel lang cantorijen. Een voorbeeld is de Thomas cantorij in Leipzig die ooit geleid werd door Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). Meer hedendaagse voorbeelden zijn de cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam, opgericht door Willem Vogel (1920 – 2010) of de Lebuinuscantorij in Deventer onder leiding van Kirstin Gramlich (1976). Waar beide laatst genoemde cantorijen vooral bestaan uit geschoolde zangers, zijn er vele cantorijen waarin vooral enthousiaste gemeenteleden samen musiceren. In veel gevallen willen die gemeenteleden juist meedoen in een cantorij om op die manier actief bij de kerkdienst betrokken te zijn. Met een groep van zo’n 15 mensen kan al heel veel mooie muziek gezongen worden uit verschillende stijlperiodes. Voorwaarde daarbij is wel, dat een goede verdeling in stemmen gemaakt kan worden zodat er meerstemmig gezongen kan worden.

Al langere tijd bestaat binnen de Grote Kerk gemeente de wens om een cantorij te hebben die een aantal keer per jaar de liturgie mee vorm geeft. De Eper Cantorij zou vooral in de categorie ‘enthousiaste gemeenteleden’ vallen. Een geschoolde stem is geen voorwaarde om mee te doen. Wel worden enthousiasme, de wil om samen zo goed mogelijk te zingen en daar ook samen structureel aan te werken verwacht. Als er voldoende belangstelling is, kunnen we een avond beleggen om te bespreken wat er praktisch mogelijk is. Als het je leuk lijkt om samen met een groep gelijkgestemden een muzikale bijdrage te leveren aan de kerkdienst, of als je hierover vragen hebt, stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Project ZWO-Epe 2024-2025
De drie ZWO-commissies voeren dit jaar actie voor het project:

Maak een verschil voor kwetsbare kinderen in Peru.
De organisatie San Lucas Peru is gevestigd in Moyobamba, de hoofdstad van de provincie San Martin.
Sinds 1986 is de organisatie werkzaam voor mensen die in (extreme) armoede leven.
Het werk begon met een Peruaanse arts die, aangegrepen door de grote noden van de bevolking in San Martin, besloot om zich in te zetten.
Jarenlang gaf hij voorlichting over voeding, gezondheid en hygiëne en behandelde zieken. Om zijn werkzaamheden te kunnen uitbreiden richtte hij San Lucas Peru op.

Kinderen met schisis
‘Een glimlach zegt meer dan duizend woorden’.
In Peru wordt 1 op de 1000 kinderen geboren met een lip– en/of gehemelte spleet (schisis).
Deze afwijking is niet alleen een esthetisch probleem. Schisis veroorzaakt moeilijkheden met spraak, gehoor en voeding, maar ook psychische problemen.
Sinds 1995 organiseert San Lucas Peru ieder jaar 1 of 2 operatieweken om kinderen met deze afwijkingen gratis te helpen.
Naast de chirurgische ingrepen, worden ook tandzorg, orthodontie, spraaktherapie, psychologische ondersteuning en muzieklessen gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief aangeboden.
Dit multidisciplinaire programma stimuleert kinderen in hun ontwikkeling en zo kunnen zij met de juiste en complete zorg opgroeien als ieder ander kind.
Er zijn voortdurend medicijnen en andere medische artikelen en apparatuur nodig, maar ook met een handkolf of speciale schisis-speen verbetert de gezondheid van een kind aanzienlijk!

Kinderen in armoede
Veel kinderen in Peru groeien op in slechte omstandigheden. Bij veel ouders ontbreekt het aan kennis omtrent de gezondheid en ontwikkeling van hun kind.
Via scholen, overheidsprogramma´s en kerken geeft San Lucas voorlichting aan ouders. Ook is er aandacht voor het creëren van een vertrouwensband tussen ouder en kind.
De bijeenkomsten zijn vaak interactief, zodat ouders meteen de theorie leren toe te passen.
Er zijn ook trainingen voor mensen die met kinderen en hun ouders werken.
Ook zij kunnen ouders voorlichten over goede zorg voor hun kinderen.

San Lucas Peru
klikhiervoormeerinformatie grijs

Via deze link vindt u de informatiefolder over het  ZWO-project "Stichting Kenyakinderen".

  
Z = zending / W = werelddiaconaat / O = ontwikkelingssamenwerking.
Jaarlijks kiezen de ZWO commissies van de Grote Kerk, de Goede Herderkerk en de Regenboogkerk samen een project waaraan men gedurende het jaar financiële steun verleent.
Hieraan geven we bekendheid door berichten in de kerkbladen, het uitreiken van een projectfolder en acties.

Voor dit project organiseren we een aantal activiteiten.

-Denk aan de verkoop van paas-/voorjaarsstukken, herfstbloemstukken, kerstmarkt, gereedschappenmarkt, oliebollenverkoop en plantenmarkt.
-Vrijwilligers van de kerken plukken appels en peren, en ook dat brengt een behoorlijk bedrag op.

De aldus verkregen bedragen zorgen, met de opbrengsten van de collectes en giften, voor de financiële ondersteuning van een project.
Hiervoor zijn we volledig afhankelijk van de medewerking, ook financieel, van onze gemeenteleden.
Alvast hartelijk dank hiervoor.

Dit jaar hebben de ZWO-commissies gekozen voor een project van de stichting Kenya Kinderen uit Epe, dicht bij huis dus.
We gaan ons inzetten voor:
De bouw van een basisschool bij het Boresha kindertehuis in Maai Mahiu in Kenia.

De gezamenlijke ZWO commissies houden jaarlijks onderstaande acties ten behoeve van het gekozen project:

- september: fruit plukken
- oktober: herfststukkenverkoop bij de Grote Kerk
- december: kerstkraam bij de Grote Kerk
- april: gereedschapsmarkt bij de Goede Herderkerk
- mei: plantenmarkt bij de Grote Kerk

Ook zamelen we voor Kerk in Actie postzegels, kaarten (ook kerstzegels en kerstkaarten), mobieltjes en cartridges in. U kunt deze inleveren (achter) in de kerk.

Daarnaast wordt er vier keer per jaar in de kerken gecollecteerd voor de ZWO.