• donderdag 21 november 2024

    donderdag 21 november 2024

  • zaterdag 23 november 2024

    zaterdag 23 november 2024

  • zaterdag 30 november 2024

    zaterdag 30 november 2024

De Cantorij

Een cantorij onderscheidt zich traditioneel van een (kerk-)koor door haar functie. Waar een koor een zelfstandig programma heeft en kan optreden in een kerkdienst, is de cantorij primair gericht op een taak in de liturgie.
Enkele voorbeelden van muziek waarin het (subtiele) verschil duidelijk wordt zijn het zingen van:
een antwoord op een psalm (antifoon),
een getoonzette bijbeltekst (motet), en
een – samen met voorganger en gemeente – gezongen tafelgebed.

Door de (kerk-)geschiedenis heen bestaan al heel lang cantorijen. Een voorbeeld is de Thomas cantorij in Leipzig die ooit geleid werd door Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). Meer hedendaagse voorbeelden zijn de cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam, opgericht door Willem Vogel (1920 – 2010) of de Lebuinuscantorij in Deventer onder leiding van Kirstin Gramlich (1976). Waar beide laatst genoemde cantorijen vooral bestaan uit geschoolde zangers, zijn er vele cantorijen waarin vooral enthousiaste gemeenteleden samen musiceren. In veel gevallen willen die gemeenteleden juist meedoen in een cantorij om op die manier actief bij de kerkdienst betrokken te zijn. Met een groep van zo’n 15 mensen kan al heel veel mooie muziek gezongen worden uit verschillende stijlperiodes. Voorwaarde daarbij is wel, dat een goede verdeling in stemmen gemaakt kan worden zodat er meerstemmig gezongen kan worden.

Al langere tijd bestaat binnen de Grote Kerk gemeente de wens om een cantorij te hebben die een aantal keer per jaar de liturgie mee vorm geeft. De Eper Cantorij zou vooral in de categorie ‘enthousiaste gemeenteleden’ vallen. Een geschoolde stem is geen voorwaarde om mee te doen. Wel worden enthousiasme, de wil om samen zo goed mogelijk te zingen en daar ook samen structureel aan te werken verwacht. Als er voldoende belangstelling is, kunnen we een avond beleggen om te bespreken wat er praktisch mogelijk is. Als het je leuk lijkt om samen met een groep gelijkgestemden een muzikale bijdrage te leveren aan de kerkdienst, of als je hierover vragen hebt, stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Via deze link vindt u de informatiefolder over het  ZWO-project "Stichting Kenyakinderen".

  
Z = zending / W = werelddiaconaat / O = ontwikkelingssamenwerking
Jaarlijks kiezen de ZWO commissies van de Grote Kerk, de Goede Herderkerk en de Regenboogkerk samen een project waaraan men gedurende het jaar financiële steun verleent. Hieraan geven we bekendheid door berichten in de kerkbladen, het uitreiken van een projectfolder en acties.
Voor dit project organiseren we een aantal activiteiten. Denk aan de verkoop van paas-/voorjaarsstukken, herfstbloemstukken, kerstmarkt, gereedschappenmarkt, oliebollenverkoop en plantenmarkt. Vrijwilligers van de kerken plukken appels en peren, en ook dat brengt een behoorlijk bedrag op.
De aldus verkregen bedragen zorgen, met de opbrengsten van de collectes en giften, voor de financiële ondersteuning van een project. Hiervoor zijn we volledig afhankelijk van de medewerking, ook financieel, van onze gemeenteleden. Alvast hartelijk dank hiervoor.

Dit jaar hebben de ZWO-commissies gekozen voor een project van de stichting Kenya Kinderen uit Epe, dicht bij huis dus. We gaan ons inzetten voor:

De bouw van een basisschool bij het Boresha kindertehuis in Maai Mahiu in Kenia.
In 2009 is de stichting begonnen begonnen met de de bouw van het kindertehuis ‘Boresha Maisha ya Mtoto Mkenya’. In de jaren daarna kwamen daar 5 woonhuizen bij, waarin 12 kinderen per huis, samen met een Keniaanse pleegmoeder en - vader familiair opgevangen worden. De kinderen krijgen hier de aandacht die ze verdienen, maar gaan – langs een niet altijd veilige route - naar een relatief dure privé-basisschool in het dorp. Met een eigen basisschool kunnen de kinderen, maar ook andere kinderen uit de directe omgeving, gebruik maken van een goede zeer betaalbare privé school, dicht bij huis.

Een klas per jaar!
Doel is per jaar minimaal 1 klaslokaal bij te bouwen.
Daarmee vindt de ontwikkeling en de groei van de school, het aantal kinderen, de docenten en de organisatie op een rustige en beheersbare manier plaats.


De gezamenlijke ZWO commissies houden jaarlijks onderstaande acties ten behoeve van het gekozen project:

- september: fruit plukken
- oktober: herfststukkenverkoop bij de Grote Kerk
- december: kerstkraam bij de Grote Kerk
- april: gereedschapsmarkt bij de Goede Herderkerk
- mei: plantenmarkt bij de Grote Kerk

Ook zamelen we voor Kerk in Actie postzegels, kaarten (ook kerstzegels en kerstkaarten), mobieltjes en cartridges in. U kunt deze inleveren (achter) in de kerk.

Daarnaast wordt er vier keer per jaar in de kerken gecollecteerd voor de ZWO.