Driekoningentriptiek, een prachtig kerstverhaal op 7 januari
Aanvang: 19:30 uur
Inloop: vanaf 19:00 uur
Locatie: WG van de Hulstlocatie,
Adres: W.G. van de Hulststraat 1, Epe.
Entree: Na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 5 of € 10.
Het verhaal staat centraal, maar we krijgen ook driekoningentaart en kunnen misschien van traditionele driekoningenliederen genieten!
Om geld op te halen voor een pintje in hun stamcafé, trekken de manke herder Suskewiet, de palingvisser Pitjevogel en de bedelaar Schrobberbeeck ieder jaar met een draaiende ster zingend langs de huizen.
Terwijl Suskewiet de ster draaiende houdt, zingen de drie mannen: “Wij zijn de Drie Koningen met hun ster.”
Hun buit is groot tot ze een ontmoeting hebben met een wel heel bijzonder stel mensen.
Vanaf dat moment verandert alles in hun leven en dit mondt uit in een wel heel wonderbaarlijke ontmoeting op een kerstnacht.
Marinus den Oudsten draagt een oude kerstvertelling voor.
Felix Timmermans schreef het verhaal in 1923 De originaliteit van dit verhaal zit in de beeldrijke taal, de fijne humor en het uitgesproken mystiek volks karakter.
Het wordt elk jaar in Lier rond de kerstdagen gespeeld.
Marinus laat dit prachtige kerstverhaal helemaal tot leven komen! Hij volgde de opleiding Speech & Drama in Londen waar hij leerde verhalen vertellen, poëzie reciteren en toneelspelen.
Een meesterverteller met een sprankelende stijl. Hij draagt het verhaal voor in het Nederlands, maar gebruikt voor de dialogen het Vlaams.
Op 6 januari wordt traditioneel het driekoningenfeest gevierd. Het Bijbelse verhaal vertelt hoe drie koningen, drie wijzen uit het oosten, een bijzondere ster aan de hemel zagen staan. De ster vertelde hen dat er een koning was geboren. De drie koningen gingen op reis om hem eer te bewijzen en de ster wees hen de weg.
Driekoningen begon in Nederland als een bedelfeest.
Net als bij Sint Maarten mochten arme mensen in de koude wintermaanden langs de deuren gaan om te zingen en om voedsel te krijgen.
Verkleed als de drie koningen gaan kinderen op de avond van 6 januari zingend langs de deuren.
Als beloning krijgen ze snoep en geld. Thuis werd Driekoningen gevierd met
lekkernijen.
Er werd een koningstaart of brood gebakken waarin een boon werd verstopt. Degene die de boon vond, was koning voor een dag.