Tentoonstelling ‘Martineau!’ in de Grote kerk in Epe, 30 april – 14 juni

‘Martineau!’ is de titel van de eerste tentoonstelling van het nieuwe seizoen in de Grote Kerk in Epe. Vanaf dinsdag 30 april zijn schilderijen en tekeningen te zien van Anton Martineau (Amsterdam 19-11-1926 – 11-03-2017).

Zijn vader, die huisschilder was, had hem liever als opvolger van zijn eenmansbedrijfje gezien maar al jong wist Anton Martineau dat hij kunstschilder wilde worden. Gestimuleerd door zijn moeder begaf hij zich op het pad van de beeldende kunst.

Martineau behoort tot de jongere lichting van de Cobrabeweging maar hoewel hij vanaf het begin de bijeenkomsten van Cobra bijwoonde, voelde hij zich als schilder niet aan deze groep verwant.

Met de expositie is een indrukwekkende weerslag te zien van die enerverende reis, die Martineau al in zijn jonge jaren met kunstbroeders Lucebert en Jan Sierhuis naar ontluikend Parijs bracht. Te zien zijn stillevens, portretten, landschappen en verrassende zwart-wit tekeningen. De passie voor de grote Spaanse schilders is overduidelijk aanwezig op deze tentoonstelling.

Voor het eerst worden op deze tentoonstelling tekeningen geëxposeerd van het vroegste werk uit zijn Franse periode. Tekeningen van Montmartre, dat toen nog een landelijk karakter had en landschappen uit Bretagne.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de tentoonstellingscommissie van de Grote Kerk in Epe in samenwerking met de stichting Anton Martineau, die ervoor ijvert het rijke en veelzijdige werk van de kunstenaar voor een zo’n breed mogelijk publiek toegankelijk te houden en te maken. 

 Welkom - Stichting Anton Martineau

De tentoonstelling is voor publiek te zien vanaf dinsdag 30 april en wordt op donderdagavond 2 mei officieel geopend door Ineke Vermolen van de Stichting Anton Martineau. Alle belangstellenden zijn welkom. Let op: ingang op de avond van de opening aan Beekstraatzijde.

Openingstijden Grote Kerk Epe dinsdag t/m vrijdag 13.30-16.00 uur; ingang Hoofdstraatzijde.

Het kan gebeuren dat de kerk onverwacht gesloten is bijvoorbeeld voor een uitvaart. Om zeker te weten of de kerk tijdens openingsuren geopend is kunt u bellen 0578 – 748871.